Een andere kijk op chronische pijn

De afgelopen 8/9 maanden werkte ik (met het spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen) aan mijn afstudeeronderzoek. Gelukkig is dit nu, met succes, afgerond en kan ik jullie vertellen waar ik precies mee bezig ben geweest. Ik heb in die tijd namelijk een hoop berichtjes ontvangen van mensen die benieuwd waren naar de resultaten!

 

Vanwege de privacy van de deelnemers kan ik geen directe uitspraken laten zien, maar ik kan natuurlijk wel vertellen wat er in grote lijnen bekend is geworden.

Bekend is dat bij chronische pijnklachten niet alleen naar het fysieke aspect gekeken moet worden, dus de pijnklachten zelf, maar ook naar de psyche en de omgeving van de persoon. Omdat je pijn hebt ga je op een andere manier leven en dat heeft dus overal invloed op.

Andersom heeft jouw psyche en omgeving ook weer een invloed op je fysieke gesteldheid. Ik gebruik mijzelf dan even als voorbeeld. Toen het minder goed met me ging waren de fysieke klachten allesbepalend in mijn leven. Ik dacht negatief, want de klachten benadeelde mijn leven en waren !@#($)%^&.
Maar waardoor het nu zo goed gaat is omdat ik ergens heb ontdekt dat door de klachten niet te laten bepalen hoe mijn leven eruit ziet, maar ikzelf, ik toch heel veel dingen kan doen. Ik heb weer zelfvertrouwen, vertrouwen in mijn lichaam en wat het aan kan, en weet hoe ik hier op een goede / gezonde manier over nadenk. Een gezonde manier van nadenken is voor mij dat ik weet wat mijn valkuilen zijn, waardoor ik weer meer last van mijn fysieke klachten krijg. Af en toe stap ik weer in zo’n valkuil maar door jezelf hier constant van bewust te zijn kan je daar ook weer uit komen. Een leermoment voor de volgende keer.

Hierdoor zijn dus niet je fysieke klachten weg. Dat kan bij de meeste chronische klachten ook niet, en daarom wordt er ook helemaal niet naar die klachten gekeken. Het is dus juist belangrijk om naar die andere twee (je psyche en omgeving) te kijken!

Een project wat ontworpen is om te helpen bij dit proces is Project Me, opgezet door de praktijk waar ik nu als fysiotherapeute werk. In mijn onderzoek heb ik gekeken naar de ervaringen van de deelnemers en deze waren super positief. Wanneer je er voor open staat om de fysieke kant van je klachten los te laten kan je zoveel vooruitgang boeken.

Zelf heb ik dit (onbewust) in de afgelopen jaren al ondervonden, maar het was zo tof om te horen dat anderen dit ook hebben ervaren. En hoe fijn is het dat er een project is wat je hierbij kan helpen?!
Fysiotherapeuten (maar bijvoorbeeld ook huisartsen) zijn tegenwoordig wel steeds meer opgeleid met het idee dat fysieke klachten met de psyche en omgeving in verband staan, maar in de behandelingen wordt dit nog maar weinig meegenomen. Bij chronische pijnklachten ligt er vaak toch nog teveel focus op het fysieke aspect en daar moeten we wat mij betreft vanaf.

 

Een andere kijk op chronische pijn is voor mij een succes

 

Wat dit succes nou precies is, waardoor nou die verandering in je denken en leven wordt gemaakt, dát is nog een grote vraag. Daar moet nog zoveel meer onderzoek voor worden gedaan. Maar het is in ieder geval wel duidelijk in welke hoek je het wel, of juist niet, moet zoeken.
Dit is dan ook enkel een ‘verkooppraatje’ voor besteed aandacht aan je mentale gesteldheid en omgeving, en haal al je aandacht weg van de fysieke klachten. Daar zijn zoveel verschillende manieren voor. Kijk daarom wat het beste bij jou past!

Mocht je het interessant vinden en ook de wetenschappelijke literatuur willen lezen dan kan ik je mijn bronnenlijst toesturen.

 

NSTAGRAM BLOGLOVIN FACEBOOK

3 gedachtes over “Een andere kijk op chronische pijn

  1. Dit is heel herkenbaar! Ik vocht tegen mijn chronische pijn waardoor ik er veel meer last van had. Nu ik er anders naar kijk is mijn leven een stuk prettige

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.