Waarom .. kg afvallen misschien niet het beste doel is

Tijdens mijn werk bij Basic Fit heb ik in de afgelopen week alweer genoeg mensen gesproken die een bepaald aantal kilo’s willen afvallen. Goed, want dat is natuurlijk waar ik graag in begeleid. Maar wat ik dan wel jammer vind is dat het vaak om een getal gaat. ‘Ik wil nu echt die 10 kilo gaan afvallen’ of ‘ik wil voor de zomervakantie die laatste 5 kilo er echt af’.

Door een doel te stellen ga je jezelf motiveren om er mee aan de slag te gaan, wat natuurlijk goed is! Maar wat gebeurd er na het behalen van dat doel?

Stop je dan weer met alles, omdat je het misschien helemaal niet zo leuk/fijn/passend bij je vond? Want dan zou ik zelfs zeggen: begin er niet aan. Ja, echt.

Ik zou niemand aanraden om een half jaar lang op rantsoen te gaan, jezelf alles te verbieden en jezelf met tegenzin naar een sportactiviteit te slepen. Want daar word je niet gelukkig van. Dat is ook de reden dat de meerderheid dit vaak niet (langer dan een half jaar) volhoudt.

Maar wat moet je dan wel doen?

Ik zou allereerst eens kijken naar een doel op de lange termijn. Zelf had ik bijvoorbeeld het doel om een Ebook te schrijven (hoe het daarmee gaat zullen we maar even vergeten) en dat kost natuurlijk moeite, maar wanneer je daar hard en consequent aan hebt gewerkt, dan kan je dat doel behalen. Daarna, nou dan niks meer. Want je doel is bereikt.

En dat is precies wat zo lastig is aan het doel van een x aantal kilo’s afvallen. Dit doel kost na het bereiken nog steeds héél veel werk. Misschien nog wel meer zelfs.

Zo kan een doel als ‘een gezondere levensstijl aannemen’, ‘meer energie krijgen’ of ‘minder snel buiten adem zijn’ uiteindelijk voor een veel positiever gevoel zorgen. En een positief gevoel = een grotere kans op succes.

Dat gezegd te hebben, wil je op zoek gaan naar iets wat je leuk vind. Geen sportschool als je daar geen zin in hebt. Vind je sporten überhaupt maar niks? Dan kan fietsen naar je werk of een ronde wandelen in de avond ook al een oplossing zijn. Er is altijd wel iets te bedenken.

 

Misschien gek, maar afvallen heeft dus vrij weinig met sporten zelf te maken. Hoera voor alle mensen die dit niet leuk vinden! Maar wel met een goede mindset.

Wanneer je graag wilt gaan sporten kan ik een goede trainer (me, me!) aanbevelen, maar met bijvoorbeeld een online coach kan je ook al heel ver komen. Ik vind dat heel leuk om te doen, dus vraag eens naar de mogelijkheden, of kijk eens met een frisse blik naar je eigen doel!

 

Vertel eens, heb jij een doel?

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN FACEBOOK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.