Zonder spierpijn geen goede training, of toch niet?

Een van de grootste misverstanden is misschien wel dat je zonder spierpijn geen goede training hebt gehad. Spierpijn staat namelijk NIET gelijk aan spieropbouw. Het is echter één van de drie pijlers die hiervoor nodig zijn. Ook geeft zware spierpijn geen garantie voor meer spieropbouw.

Aan de ene kant kan spierpijn handig zijn. Voor veel mensen geeft het ook een bevredigend gevoel, maar er moeten dus wel een paar misverstanden de wereld uit!

Het is een soort ”bekroning” voor het harde werk dat je hebt gedaan. Je voelt je spieren branden en ondanks het oncomfortabele gevoel ben je blij, want daar train je voor toch?

Ja en nee. Spierpijn geeft aan dat er kleine spierscheurtjes zijn ontstaan. Deze heb je nodig voor spieropbouw. Dus het is een indicatie dat je goed bezig bent. Maar doordat er meerdere factoren zijn die dit tewerkstellen kan je zonder spierpijn evengoed vooruitgang boeken.

Afhankelijk van de situatie kan het je voor- of nadelen opleveren. Zo heeft te zware spierpijn misschien een nadelige invloed op je volgende workout, ook al is deze pas 2 of 3 dagen later. Maar heb je na een training met veel schouderoefeningen meer spierpijn in je rug of nekspieren, dan kan dit iets zeggen over je manier van trainen. De spierpijn zou wel in verhouding moeten staan tot de spiergroepen die je wilt trainen. Wanneer dit niet het geval is doe je er goed aan iemand naar je techniek te laten kijken. Dan heeft de spierpijn je dus toch wat goeds gebracht!

Wanneer je hier meer over wilt weten kun je deze video eens bekijken:

 

Kortom, wees niet bang wanneer je de volgende dag niet creperend de trap op moet. Je training was evengoed nog waardevol!

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN FACEBOOK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.