Wat is pijn eigenlijk?

Iedereen heeft het wel eens pijn. De ene keer heeft het alleen wat meer invloed op je leven dan de andere keer, en ook is dit bij iedereen weer verschillend. Maar wat pijn nou precies is, dat is nog best een lastig verhaal! Voor velen onbekend, en ik kan me ook helemaal voorstellen dat je hier liever níet mee bezig wil zijn, maar voor degene die hier helaas iedere dag mee te maken hebben; ik raad het je van harte aan. 

Wat is pijn?

Pijn is een seintje vanuit je hersenen. Er kan schade optreden en daarmee wil het je lichaam waarschuwen. Je hebt dus pijn nodig! Echter is er niet altijd schade wanneer je pijn ervaart. Het lichaam kan je daarbij dus een beetje voor de gek houden als het ware.

Wanneer de hersenen het seintje ‘pijn’ binnen hebben gekregen kunnen ze dit (door het produceren van chemische stoffen) dempen óf versterken. Zelf zul je misschien ook wel eens ervaren hebben dat wanneer je goed gestemd bent je minder last hebt van een klacht, in vergelijking tot een dag waarop je je heel rot voelde. Dat doet dus je brein!

Je zou het kunnen vergelijken met een alarmsysteem: wanneer er een indringer je huis binnen komt gaat het alarm af. Maar wanneer dit systeem niet goed is ingesteld gaat het alarm al af wanneer er iemand in een straal van 5 meter rond je huis komt.

 

Wat doe je eraan?

Voor nu heb ik een hele interessante website, retrainpain.org. Dit is een soort mini online cursus waarbij verschillende onderwerpen omtrent chronische pijn, en het omgaan daarmee, voorbij komen. Het is gratis, je kan het altijd en overal doen en kost dus weinig moeite. Ik denk heel handig! En van de pijn af willen komen is misschien helemaal niet de juiste oplossing?

Maar ik zou natuurlijk nog méér willen bieden. Het idee is om daarom een Ebook te schrijven over dit onderwerp. Iets wat al langer in mijn hoofd zit, maar waar ik nu echt concrete stappen voor aan het maken ben. Wat ik daarbij nog nodig heb is een beetje aanvulling vanuit jullie; dus wat zou je graag willen leren? Wat heb je nodig om er beter mee om te kunnen gaan?

En last but not least; zou je open staan voor een kort interview hierover?

Wordt vervolgd.

 

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN FACEBOOK

Bron afbeelding

4 gedachtes over “Wat is pijn eigenlijk?

 1. Hey,
  Ik heb al sinds ik 11ben pijn. Niet chronisch maar stevige aanvallen van migraine. En dan nu die fibro.
  Ik neem zelden pijnstillers en probeer het mentaal op te lossen. (Lukt niet altijd hoor :-))
  Als ik je kan helpen, laat maar weten.

  Like

  • Ik ben voornamelijk op zoek naar ervaringen van anderen over hoe je mentaal invloed kunt hebben op de pijn. Verder heb ik nog helemaal niets op papier staan dus het kan best nog even duren, maar fijn dat ik je mag benaderen!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.