Hoe combineer je school/werk met chronisch ziek zijn?

Ik dacht dat het niet mogelijk zou zijn om een voltijd studie te volgen met een chronische aandoening zoals fibromyalgie. Dat bleek niet waar te zijn. Ik dacht later dat mijn studie al mijn energie op zou slokken en ik daarbij dus niet zou kunnen werken. Ook dat bleek niet waar te zijn.

Het heeft me een aantal jaar aan struggelen gekost, maar ik mag nu toch wel zeggen dat ik mijn studie en werk goed kan combineren met de andere full-time baan van chronisch ziek zijn. Maar hoe dan hoor ik je denken. Ik weet dat er nog een hele boel mensen met mij zijn die dit ook zouden willen, alleen de manier waarop nog niet hebben gevonden.

Ik voel een uitdaging, en die ga ik graag aan! Dus daar gaan we; hoe combineer je school/werk met een chronische aandoening?

5 punten die je wat mij betreft niet kunt missen

Neem de tijd

Ben eerlijk en realistisch naar jezelf. Vanwege een chronische aandoening, minder energie of andere dingen die je tegenhouden zal je misschien niet alles kunnen doen wat je wilt. Of in ieder geval niet in één keer. Want wanneer je jezelf de tijd geeft, en op de lange termijn gaat plannen kun je al heel veel meer bereiken.

Neem het volgen van een opleiding als voorbeeld. Door iets langer de tijd te nemen kan je het op een tempo volgen dat voor jou haalbaar is, geef je jezelf minder druk en zal je het op die manier op een fijnere manier (en uiteindelijk zelfs nog sneller) doorlopen. De grootste fout die je kunt maken is om jezelf te vergelijken met de rest. Dat de looptijd van een studie 2 jaar is wil niet zeggen dat jij dat ook moet doen. Het leven daaromheen, met allerlei factoren die je helaas zelf niet kunt bepalen, is namelijk net zo belangrijk.

Luister naar je lichaam

De ene dag heb je energie voor tien en lijk je de hele wereld aan te kunnen. De andere dag is alles te veel en kom je het huis niet uit. Herkenbaar denk ik?

Dit is helaas bij chronische ziekte een bekende zaak. Er tegen vechten helpt niet, dus probeer hier zo veel mogelijk in mee te gaan. Durf jezelf de tijd te geven in een mindere periode. Je hebt het kennelijk nodig. Dit sluit weer perfect aan op het eerste puntje. Ondertussen zal je de planning nog wel tien keer moeten veranderen. Misschien gebeurt het zelfs nog wel vaker. Er is weinig voorspelbaar, behalve dit moment nu.

Durf dingen uit te proberen

”Ik zou zo graag … willen doen, maar doordat ik zo weinig energie heb gaat me dat nooit lukken”. Hm, hoe weet je dat? Door te proberen! Vaak blijk je tot zoveel meer in staat te zijn dan je zelf dacht. Maar dan wel rekening houdend met alle bochten waarin je jezelf zult moeten wringen om ook maar een stapje verder te komen. Hoe je daar doorheen komt? Terug naar de eerste twee punten!

Laat je dromen bepalen

Een wereldreis maken? Een eigen onderneming starten? Die ene sport uitproberen? Wat het ook mag zijn, ga er wel voor. Laat het niet bij een droom blijven ”omdat je ziek bent”. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en er zijn maar weinig dingen die je daarin tegen kunnen houden, anders dan jezelf. Maar echt.

Hoe? Terug naar de bovengenoemde punten!

Plan!

Hoe lastig is het om een planning te maken met een lichaam dat niet doet wat je wil; heel erg lastig. Kijk daarom alleen naar de korte termijn. Heb je morgen een drukke dag, kook vanavond vast voor twee dagen. Ga je een aantal dagen bij moeten komen van een uitje, werk vast een beetje vooruit. Komt er weer een periode aan met meer pijn, koop een mooi boek om jezelf op een fijne manier te laten ontspannen.

Er zijn zoveel mogelijkheden, maar denk er van te voren over na. Achteraf zal je vaak denken ”dat had ik beter anders kunnen doen” maar keer op keer zal je hier beter in worden.

 

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie hier over denken.

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

2 gedachtes over “Hoe combineer je school/werk met chronisch ziek zijn?

  1. Wat een leuk artikel en goede tips!!

    Ik heb bijna een jaar geleden mijn deeltijd studie (3 uur per week les/20 uur per week zelfstudie) met succes behaald. Ook ik had nooit gedacht een opleiding te volgen maar ook niet deze discipline te hebben icm fibromyalgie.

    Ook heb ik vaker gespeeld met het idee om een eigen bedrijf te starten (eigen tijden/ritme). Ik heb vorige maand de stoute schoenen aangetrokken en heb mijn businessplan geschreven. Nu afwachten wat een tweede (betrokken) partij hiervan gaat vinden…

    Niets is onmogelijk!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.