Wat te doen bij rugpijn?

Een van de meest voorkomende én meest vervelende pijntjes is toch wel rugpijn. Iedereen krijgt er namelijk wel eens in zijn/haar leven mee te maken. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, en wil je daarom je romp sterk houden. Core stability training it is!

Ik begeleid een hóóp mensen om deze reden, maar wil je zelf aan de slag; laat je dan altijd eerst even controleren door bijvoorbeeld de fysio. Voor deze tips ga ik er vanuit dat je rugpijn continue aanwezig is, en niet afhankelijk van een bepaalde houding of beweging. Wanneer dit wel het geval is, of de pijn is ontstaan na een trauma, dan hoor je altijd eerst langs de huisarts te gaan!

Goed, nu wil je waarschijnlijk weten hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt. Daar ga ik je bij helpen.

Keep calm

Ja zeker, hier beginnen we mee. Rugpijn komt helaas nou eenmaal veel voor, en is hardstikke vervelend, maar heeft geen directe reden tot paniek. Zo is het zelfs beter om niet veel anders te doen dan normaal (1). Iets rustiger aan doen vanwege de pijn mag, voor ongeveer 2 dagen, maar daarna wil je weer proberen zo goed als bezig te blijven. Wanneer je namelijk langer rust neemt of weinig actief bezig bent staat dit het herstel in de weg.

Blijf in beweging

Zoals hierboven al beschreven is: complete rust wordt afgeraden. Het is misschien eng of vervelend om je dingen te doen, maar uiteindelijk wel beter! Bewegen zorgt ook niet voor beschadiging of iets dergelijks. Het houdt de rug juist soepel en sterk. Natuurlijk mag je wel rekening houden met de pijn!

Deze twee Amerikaanse therapeuten hebben een hele goede video gemaakt over dit onderwerp. De uitleg is misschien een beetje lastig te volgen soms, maar de oefeningen zijn super. Probeer deze dus zo’n 3 keer in de week te herhalen. Wanneer dit goed gaat zou je na een aantal weken verder kunnen met moeilijkere oefeningen.

 

 

Heb jij wel eens last van rugpijn?

 

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

Artikel gebaseerd op de richtlijn lage rugpijn van de KNGF

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.