Kan je fit zijn met fibromyalgie?

Fit zijn is tegenwoordig heel belangrijk. Wanneer je niet sport of niet op je voeding let kan je al snel raar aangekeken worden. Vooral de jongeren zijn er veel mee bezig. Moet je daar per se aan meedoen? Zeker niet.

Het kan alleen wel voor een opgelaten gevoel zorgen. Want wat als je wel zou wíllen, maar niet kan? Niet voor iedereen is het namelijk even makkelijk. Dat beweging de gezondheid kan verbeteren weten we wel, maar het ook voor elkaar krijgen is een ander verhaal…

Want wanneer je last hebt van chronische pijn/vermoeidheid, hoe doe je dat dan? Kan je wel ‘fit’ zijn met bijvoorbeeld fibromyalgie?

Ik zie aan de zoekresultaten op mijn site dat hier veel naar gezocht wordt. Mijn blog heb ik niet voor niks ‘Fibromyalgie en fit’ genoemd, dus laten we daar maar eens wat meer over vertellen. Zoals je misschien al verwacht, is mijn antwoord op deze vraag JA. Dat kan zeker.

Het gaat echter om wat je onder ‘fit’ zijn verstaat. Ben je pas fit wanneer je vier keer per week sport, 10 km kan hardlopen of een sixpack hebt? Of kan je ook fit zijn door regelmatig een stukje te wandelen of fietsen, naar behoefte eet en snoept en je lichaam waardeert zoals het is?

Laten we hopen op het tweede. Want dan kan jij zéker fit zijn.

Ik wil daarmee niet zeggen dat je maar lagere eisen moet stellen om aan de norm te kunnen voldoen. Nee, zeker niet. Ik hoop duidelijk te maken dat je beter kunt luisteren naar wat voor jou de norm is. Ben eerlijk naar jezelf! Wanneer je jezelf vergelijkt met dat wat de maatschappij/instagram/vreemden van je verwachten, dan kom je daar waarschijnlijk niet positiever uit. Hierboven staan ook maar voorbeelden. Een definitie van wat voor mij fit zijn wel en niet is.

Maar wanneer jij je lekker voelt bij een uurtje eerder gaan slapen, een rondje wandelen, het drinken van een smoothie, het afwijzen van een taartje waar je niet van geniet, of noem het maar op. Dan ben je zeker óók fit.

Gelukkig maar.

In 2015 (!) schreef ik over ”wanneer ben je nou een #fitgirl?” en ik denk dat dit hier heel goed op aan sluit. Ondertussen ben ik zelf weer verder qua sporten, maar sta ik hier nog steeds helemaal achter. Of je nu last hebt van chronische pijn/vermoeidheid of niet.

 

Goed, wat denk jij?

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

2 gedachtes over “Kan je fit zijn met fibromyalgie?

  1. Het verliezen van je fitheid, in een wereld van #fitmoms #fitfood #fitworld … blijft idd een regelrechte aanslag op je eigenwaarde of zelfbeeld. Het evenwicht vinden tussen wat is goed voor mij & wat is lekker en relax is geen walk in the park. Als je minder goed kan sporten, een emo-eter bent, kan het wel eens doorschieten naar de ‘verkeerde’ kant. Uiteindelijk leer ik, met vallen en opstaan, om mild te zijn voor mezelf. En als ik bijkom door het gebrek aan fatburning activities, het gezonde ook als een ‘beloning’ te zien. Maar ook hier ff eerlijk: wat is dat moeilijk! Ik heb precies niet zo goed opgelet tijdens de lessen ‘hou van jezelf’. :-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.