Wat te doen bij (chronische) pijn?

Twee jaar geleden schreef ik over pijnverlichting bij fibromyalgie en dit wordt nog steeds veel gelezen. Niet gek natuurlijk! Een onderwerp met veel invloed.
Ondertussen leek het me wel tijd voor een update. Ikzelf blijf namelijk ook altijd verder zoeken, dingen uitproberen en toch weer met teleurstelling opgeven. Vandaar een deel 2; wat te doen bij (chronische) pijn?

 • Warmte
  Deze blijft stipt op nummer 1 staan, zoals dat twee jaar geleden ook al was. Denk aan de zonnebank, een warme douche, bad of een elektrisch deken.
 • Bewegen
  Ook deze blijft weer staan, maar in plaats van bewegen zou ik het ook ”niet stilzitten” kunnen noemen. Vaak is lichtjes in beweging blijven namelijk beter om je gedachten van de pijn te halen, het minder te ervaren en soepeler te blijven. Hiervoor wil je natuurlijk wel zeker weten dat dit mag, dus even langs de (huis)arts!
 • Lief zijn voor jezelf
  Maak het jezelf niet te lastig. Laat eten bezorgen, of iemand anders voor je koken, kijk een hele serie achter elkaar, lees een goed boek, verzorg je nagels eens extra. Allemaal om jezelf te verwennen, én ook weer de gedachten van het negatieve (de pijn) weg te halen.
 • Take care
  Ook al is het chronisch en hebben de artsen gezegd ‘dat je er maar mee moet leren leven’, het blijft niet altijd zo. Er zullen ook betere momenten komen! Positive thinking. Want wil je te graag van de pijn af, dan gaat het misschien wel tegen je werken… ”Misschien is van je pijn af willen komen juist het probleem?”

 

Wat doe jij bij (ernstige) pijn?

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.