Maar heb ik er wel alles aan gedaan? Het accepteren van fibromyalgie

Het accepteren van je ‘beperking’, dat klinkt zó akelig. Want waarom zou je iets wat een negatieve invloed op je leven heeft oké vinden. Dat klinkt toch raar? Alsof je ermee akkoord zou gaan, terwijl we dat natuurlijk niet willen.

En toch helpt het je.

Niet om het goed te keuren of om er blij mee te zijn, in tegendeel natuurlijk, maar om vooruit te kunnen. Want ondanks dat nare wil je toch nog een fijn leven hebben. Door je te focussen op de dingen die je nog wél kunt doen, goed gaan of positief zijn maak je dat voor jezelf iets makkelijker. Dat is mijn definitie van het accepteren van een beperking. Ik probeer als het ware de fibromyalgie zo min mogelijk invloed op mij te laten hebben!

Vandaar dat ik focus op de dingen die ik wél kan. Deze probeer ik zoveel mogelijk te verbeteren (want ja, never nooit tevreden) en daarom is het vinden van ‘een oplossing’ voor fibromyalgie meer naar de achtergrond geschoven. Wanneer ik daar eerst nog heel veel mee bezig was, stop ik mijn energie nu liever in leuke dingen. Dat is een keuze die iedereen voor zichzelf maakt.

Ik ben er nog steeds heel erg blij mee, want voor mij heeft het veel goede dingen gebracht, maar er blijven natuurlijk altijd twijfels. What if? Stel dat er wel een bepaalde behandeling, therapie of vorm van medicatie is wat mij van mijn klachten af helpt, dan zou ik daar nooit achter komen, omdat ik het als het ware op heb gegeven.

Wanneer ik me bedenk dat ik dan waarschijnlijk 50% van wat ik nu doe zou moeten laten schieten, om al die verschillende dingen uit te proberen (waar ook weer negatieve ervaringen tussen zouden zitten) dan weet ik niet of ik daar zo blij van word. Ik wil natuurlijk niets liever dan fibromyalgie gedag zeggen (voor iedereen) Maar is dat wel realistisch?

 

Moeilijk.

 

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN 

2 gedachtes over “Maar heb ik er wel alles aan gedaan? Het accepteren van fibromyalgie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.