Kwaliteiten van het chronisch ziek zijn

Er zijn zoveel verschillende talenten. Zou je ook een talent kunnen hebben voor chronisch ziek zijn? Het klinkt raar, maar is denk ik zo gek nog niet. Een heel groot deel ligt denk ik in het accepteren van je ‘beperkingen’, en dan het leren ‘omgaan met’.

Voor mijn gevoel kan ik nu heel goed omgaan met mijn fibromyalgie. Ik weet wat ik wel kan, wat ik niet kan en hoe ik mijn dingen het beste kan doen. Dat wil niet zeggen dat ik er altijd naar luister hoor! Want ook ik ben eigenwijs en doe soms toch meer dan goed voor me is, dat hoort erbij. Blijven leren (en dus fouten blijven maken)

Om goed te zijn in je chronische beperking is het denk ik belangrijk om een paar kwaliteiten te ontwikkelen, die je helpen bij het omgaan met. Als het ware rock je je chronische ziekte! Wie is hier nou de baas?!

Kwaliteiten zoals..
1 Problemen kunnen oplossen: situaties kunnen inschatten en oplossingen kunnen vinden voor nu en in de toekomst. Wat doe je als iemand je vraagt een dagje mee uit te gaan?

2 In staat zijn om de juiste beslissingen of maatregelen op het juiste moment in de juiste volgorde te nemen. Geef je aan dat je even rust nodig hebt of ga je toch door?

3 Hulpbronnen weten te gebruiken: tijdig zoeken, vinden en gebruiken van de juiste informatie, naasten en zorgverleners. Er is hulp beschikbaar, maar ben je je daar bewust van?

4 In staat zijn om een goede relatie met de zorgverlener op te bouwen en te onderhouden. Zelf een actieve partner kunnen zijn in het zorgproces, veranderingen in de gezondheidstoestand kunnen rapporteren, in staat zijn om onderbouwde beslissingen te nemen en deze te bespreken met de zorgverlener. Je bent zélf degene die jou beter maakt, maar er zijn wel mensen die je daarbij kunnen begeleiden!

5 Zelf plannen kunnen maken, opstellen en ze kunnen uitvoeren op de korte termijn. Denk aan die rustmomenten.

6 Het eigen lichaam monitoren (zelfmonitoring): monitoren van het verloop van de ziekte en het tijdig kunnen inzetten van de opgedane zelfmanagementvaardigheden. Je bent de CEO van jou bedrijfje (je eigen leven) en dient dat draaiende te houden. 

 

Deze fancy termen komen uit een handleiding voor zelfmanagement voor hulpverleners. Want om iemand goed te kunnen helpen is het eigenlijk van belang diegene skills aan te leren om zélf aan de slag te gaan. Je bent en blijft tenslotte zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. En wanneer je die skills/vaardigheden goed onder de knie hebt, dan ben je denk ik heel goed geworden in het chronisch ziek zijn!

 

Wat denk jij, is het mogelijk om daar een talent voor te hebben?

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN 

BRON

Een gedachte over “Kwaliteiten van het chronisch ziek zijn

  1. Absoluut is daar een talent voor. Sommige mensen kunnen hun (chronisch) ziek zijn niet accepteren en gaan vervolgens over al hun grenzen heen. Waardoor ze de ziekte in de hand werken en dus niet ‘rocken’. :) mooi geschreven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.