Als ik alle mensen met een chronische ziekte 1 ding mocht meegeven

We doen iets niet zomaar, nee ik denk dat voor alles een reden is. Zoals je misschien wel weet studeer ik op dit moment voor fysiotherapeute. En de keuze om dat te gaan doen was voor mij heel makkelijk. Ik wil namelijk mensen die in dezelfde situatie zitten als ik een aantal jaar geleden, kunnen helpen.

Vandaar de studiekeuze, vandaar de blog. Want ik wil er niet aan geloven dat iemand met een chronische ziekte minder mogelijkheden ziet in het leven. Dat lijkt in eerste instantie misschien, maar uiteindelijk is dat niet zo. Het kost meer moeite, ja. Maar het kan. Ik weet het zeker.

4f666891914e184409bdfd632dd5e38e

Laatst was ik mijn verhaal over fibromyalgie aan het doen tegenover klasgenoten. Want wie kan je beter het perspectief van een patiënt vertellen dan de patiënt zelf!? Ik hoorde mezelf zeggen wat hulpverleners juist wel en juist niet zouden moeten doen, met mijn eigen verhaal in mijn achterhoofd. Want wanneer er in de eerste jaren misschien anders met mijn klachten om werd gegaan, dan had ik misschien ook niet zo’n slechte periode gehad! Misschien, misschien, daar hebben we niks meer aan. 

Maar wat wél nog kan is dit voorkomen. Ik gun niemand deze zwarte periode uit mijn leven, ik wil ervoor zorgen dat je nog steeds vertrouwen blijft houden. Ook met die ene aandoening.

Daarvoor is er maar één ding wat je moet onthouden: blijven doorgaan. Op de bank zitten gaat er helaas niet voor zorgen dat de pijn weggaat. Door je dingen zo veel mogelijk te blijven doen zal de pijn misschien erger worden, maar je krijgt er wel een leven voor terug.

Het zou natuurlijk perfect zijn als we dit leven kunnen leiden zonder pijn. Maar wanneer dat niet kan: dan liever een zo normaal mogelijk leven toch? En daarvoor moet je toch af en toe van de bank af komen.

 

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

Iedereen die hier al mee bezig is; topper! Het is niet makkelijk, maar je doet het goed. Heb je hier nog moeite mee? Niet opgeven! Kijk of iemand je hierbij kan helpen, want ook voor jou is dit mogelijk. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.