Dit was 2016

Ik houd van terugblikken. Het is fijn om even stil te staan bij wat er allemaal in de voorgaande tijd is gebeurt. Wat je allemaal hebt bereikt, wat je hebt geleerd, wat voor mooie en minder mooie momenten je door hebt gemaakt. Ik vind het altijd een goed relativerings moment.

Zo bekeek ik net het bericht wat ik op 28 december 2015 schreef. Een terugblik op dat jaar. Het was het jaar waarin ik terugkwam uit Uganda, en het die eerste maanden even heel moeilijk had, maar daarna een nieuw leventje opbouwde als student in Eindhoven. Een trots gevoel overheerste, want die dingen had ik nooit verwacht te gebeuren.

Dit jaar wou ik een terugblik gaan schrijven maar bleef ik bij januari al hangen. Wat deed ik in godsnaam in januari? Facebook, instagram, oude artikelen… ik heb het allemaal bekeken maar werd er niet veel wijzer van. Ik kan me nog herinneren dat ik bijna tentamens had terwijl mijn energie treurig laag was. Ik kan me nog herinneren dat ik die periode heel hard moest vechten om het studeren vol te kunnen houden. Allemaal met dat ene doel, die propedeuse. Ik kon aan niets anders denken.

En dat is ook de keiharde waarheid. De eerste drie maanden van dit jaar heb ik vrij weinig andere dingen gedaan. School, school en school. Met een dieptepunt in maart waarin ik het allemaal niet meer zag zitten en bíjna had opgegeven. Ik heb even een paar traantjes weg moeten pinken toen ik tot dit besef kwam. Geen terugblik met vele foto’s van allemaal leuke evenementen, feestjes etc. Nee, keihard bikkelen voor dat ene doel.

img_20161226_132243

Maar dan komen we bij april. Het ging langzaam wat beter. Zelfs school leek te gaan lukken. Voorzichtig kwam er weer wat vertrouwen en dat zette zich zo voort. GELUKKIG. Achteraf gezien was dit het kantelpunt. Ik weet nog dat ik daarna mijn 20e verjaardag ben gaan vieren op een festival en iets meer kon gaan genieten.

Ik kon zelfs daarnaast gaan werken! Super eng, want ik ging alleen voor een groep staan om bootcamplessen te geven. Toen ik die kans kreeg wist ik dat ik het moest doen, omdat het zo goed voor me zou zijn, maar stiekem wou ik niet. Het voelde heel ongemakkelijk. Maar nu, 5 maanden later, ben ik er zo blij mee. Ik heb mezelf hierdoor nog het meest ontwikkelt het afgelopen jaar…

Toen kwam het schooljaar ten einde. Ik haalde ook mijn laatste tentamens en daarmee was de propedeuse binnen. Iets wat ik tot de laatste periode nooit had verwacht, maar wel zo.verschrikkelijk.hard. mijn best voor heb gedaan! Dat waren die eerste maanden dubbel en dwars waard. Dat ik daarna weer even terug mocht naar het relaxte Uganda was de beste beloning die ik mezelf had kunnen geven. Alleen op reis gaan was ook weer een super toffe ervaring!

 

Als ik het nu zo bekijk was het toch ook een heel leerzaam jaar. Vergeleken met het jaar ervoor was het zoveel zwaarder, maar uiteindelijk heeft dat het ook zo mooi gemaakt.

I did it!

Dit voelt heel ongemakkelijk om zo te ‘zeggen’, maar het klopt wel. En daar moet ik trots op zijn. Dus vertel, wat heb jij het afgelopen jaar gedaan waar je zo trots op bent?

 

2 gedachtes over “Dit was 2016

  1. Een mooie terugblik.Altijd weer spannend wat er in het jaar is gebeurt.Ja, je hébt het gedaan en daar mag je trots op wezen. En dat bén je ook. Dan kan ik alleen maar zeggen …GEFELICITEERD. Ik wens je ontzettend veel succes in het nieuwe jaar en hoop dat 2017 een jaar voor jou wordt met minder ongemakken. Dus…een mooi en liefdevol 2017 toegewenst.
    groetjes Huub Fest

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.