Een huishouden runnen mét chronische ziekte

Ik krijg wel eens de vraag waarom ik al op mezelf woon, en nog niet lekker bij mijn ouders. Want op jezelf wonen kost toch meer energie? Ja, dat klopt. Maar ik woon nu 10 minuten fietsen bij school vandaan en dát scheelt pas energie. Een kwartiertje voordat de les begint ga ik thuis weg, terwijl dat anders zeker een uur van te voren zou zijn. Die winst heb ik al! En dan nog een beetje slim met de huishoudelijke klusjes omgaan en dan komt dat helemaal goed.

img_20161206_093817

Wat natuurlijk wel scheelt is dat ik met 4 anderen samenwoon en we de grote schoonmaaktaken kunnen verdelen. Zo hoef ik alleen een keer in de 2 weken de badkamer te poetsen, super fijn. Een eigen appartement helemaal bijhouden zou mij dus niet lukken..

Maar voor de rest heb ik best wel wat tips!

 

Ten eerste: plannen

Wassen en stofzuigen doe ik áltijd op een vrije of rustige dag. Zo heb ik die dag toch nog wat beweging gehad, want zulke klusjes zijn echt wel wat anders dan rustig op de bank zitten! Maar dan gaat die energie tenminste niet ten koste van school of werk..

 

Verdeel het

Dan ga ik dat natuurlijk niet allemaal in één keer doen. Maar bijvoorbeeld eerst de was, dan even rustig blogjes lezen of lunchen, en dan stofzuigen. Of andersom. Je begrijpt me wel toch?

 

Boodschappen voor een week

Het vergt wat voorbereiding (want wat wil je de hele week gaan eten?) maar de rest van de week ben je jezelf dankbaar. Iedere dag na het werk of school nog even langs de supermarkt kost stiekem toch nog best wat tijd, vaak is het rond die tijden ook nog eens extra druk, en je geeft over het algemeen ook meer uit. Nog even iets lekkers voor in de avond meenemen etc ;) Van te voren weet ik precies wat ik nodig heb, ik maak een lijstje in mijn telefoon, en dan loop ik 20 minuten later weer de winkel uit. Met hele zware tassen, dat dan weer wel..

 

Kook voor meerdere dagen

Wanneer je dan toch laat thuis bent is het ook niet prettig om nog een uur in de keuken te moeten staan, ik weet niet hoe dat bij jullie zit maar ik kook nooit zo ingewikkeld (een half uurtje maximaal), maar kan het schelen om alvast voor meerdere dagen te koken. Zo hoef je na een lange dag alleen nog een bakje in de magnetron te gooien en je hebt een snelle, gezonde maaltijd voor je neus staan. Dat is echt niet meer moeite dan naar de snackbar gaan…

 

 

En dan ben ik natuurlijk ook benieuwd naar jullie tips! Kom maar op..

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.