Oefenschema voor december

In dit artikel vertelde ik laats al over de oefeningen die ik deed. Deze zorgen ervoor dat ik iedere dag zeker wat aan beweging doe én meer kracht opbouw. De reden waarom je oefeningen wilt doen (meer spierkracht, conditie, in beweging blijven, afvallen etc) verschilt voor iedereen, en ieder lichaam is natuurlijk ook weer anders. Het heeft daarom geen zin een compleet sportschema van een ander over te nemen. Dat kan zelfs ook meer kwaad dan goed doen!

img_20161009_114402

Om je toch een beetje op weg te kunnen helpen deel ik mijn oefeningen, die je kunt gebruiken ter inspiratie. Wanneer je er een beetje in thuis bent kun je makkelijk je eigen schema opstellen en thuis sporten. Natuurlijk moet je hierbij wel opletten dat je dit op een goede manier uitvoert, daarom is begeleiding daarin (al helemaal als beginnend sporter) wel aan te raden. Ook wanneer je lichaam niet altijd werkt zoals dat zou moeten (jammer genoeg). 

Ik zou in eerste instantie dus zeggen: meld je lekker aan bij een sportschool, vereniging of bootcamp groep bijvoorbeeld. Dan heb je een goede begeleiding om mee te beginnen, zodat je zeker de goede techniek beheerst en de oefeningen goed uitvoert. En er zitten ook nog meer voordelen aan want sporten in een groep is natuurlijk veel leuker, het brengt je onder de mensen, het motiveert om tóch te gaan ondanks dat je geen zin hebt en misschien doe je tijdens het sporten ook wel iets meer je best ;)

Wanneer je weet wat je lichaam aan kan, hoe je voor jouw lichaam het beste kunt trainen en hoe vaak en hoe lang dat moet, dán kan je ook prima zelf aan de slag. Dat kan nog steeds in de sportschool, maar ook thuis. Of afwisselen natuurlijk, best of both worlds!

Nu ik al deze disclaimers heb verteld is het tijd voor de oefeningen.

2016-12-04

Het verschil zit vooral in het aantal herhalingen, je wilt er naar verloop van tijd natuurlijk meer kunnen, en een beetje in de soort oefeningen. Dit zorgt ervoor dat je niet op de automatische piloot bezig bent en je lichaam ook een goede trainingsprikkel blijft krijgen. Denk maar aan de spierpijn wanneer je een nieuwe sport hebt uitgeprobeerd, deze is altijd heftiger.

In plaats van meer herhalingen kan je natuurlijk ook meer gewicht toevoegen. Ik kies nog steeds voor 10-15 keer per set omdat ik vooral, even simpel gezegd, dikkere spieren wil krijgen. Dit gaat het beste door rond de drie setjes van 12 herhalingen te blijven. (In de eerste week lukken er misschien 10, in de laatste week 15) Wanneer je meer spier uithoudingsvermogen wilt trainen moet je tussen de 15-20 herhalingen gaan zitten.

Deze oefeningen kan je dus gebruiken als voorbeeld voor een snelle buik, benen of armen (borst) workout. Pas het aan naar je eigen lichaam en trainingsdoel en je bent klaar om te gaan. Heb je daar nog wat meer hulp bij nodig, misschien kunnen deze artikelen je dan verder helpen. En voor persoonlijke begeleiding, stay tuned ;)

Hoe maak je een trainingsschema voor jezelf?

Hoe pas je je trainingsschema aan?

Beginnen met sporten terwijl je fibromyalgie hebt

Beginnen met sporten

 

Goodluck!

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

2 gedachtes over “Oefenschema voor december

  1. Hoi ik vind je blog heel fijn. Hoe jij het zo hebt op kunnen bouwen van in bed liggen naar wat je nu allemaal doet! Ik zelf lig ook nog veel op bed omdat het vier maanden geleden heel slecht is gegaan. Ik ging veel over mijn grenzen voor die tijd. Weet sinds februari dat ik fibro heb. Nu sport ik 3 keer in de week met een schema dat mijn vriend heeft gemaakt. Hij is personal trainer, thank god :) Gaat nu wel de goede kant op… ook al kost het veel geduld. Bedankt voor je motivatie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.