Is de oorzaak van fibromyalgie nu echt gevonden?

Tot grote frustratie van mij, en ik denk vele mensen met mij, werd fibromyalgie altijd voorgehouden als een psychologische aandoening. Iets wat tussen de oren zou zitten. En dat kan ik wel begrijpen, aangezien er nooit een verklaring voor werd gevonden, maar het is wel heel.erg.vervelend geweest. Als zelfs artsen je klachten niet begrijpen of ‘geloven’, dan ga je ook aan jezelf twijfelen, en dat is niet niks!

20160619_122008

Een hele tijd geleden kreeg een soort goede hoop toen er een oorzaak bekend zou zijn. Daar werden een paar artikelen over gepubliceerd en that’s it. Verder hoorde ik er nooit meer wat van. Tot afgelopen week. Weer dook er een soortgelijk bericht op, maar met een hele andere inhoud. De oorzaak zou niet in spieren of zenuwen liggen, zoals eerst altijd werd gedacht, maar in bloedvaten. Die zag niemand aankomen! 

Ik citeer: ”Amerikaanse neurowetenschappers onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels, genaamd arteriool-venulen (AV). Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweindes en de wijdverspreide pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibro extreem overgevoelige handen en andere delicatie zones (zogenaamde tenderpoints of drukpunten) op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.”

Goed nieuws? Dat denk ik zeker. Verwacht ik nu meteen grote veranderingen? Nee. En ik ga me hier de komende tijd ook niet mee bezig houden, dat vind ik zonde van mijn energie. Toch wil ik het delen, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen ervan horen, en er langzaam iets mee gedaan kan worden. Ik heb nog wel vertrouwen in de medische wereld, maar weet ook dat het nog wel even kan gaan duren.

Dus laten we rustig afwachten en ondertussen gewoon lekker verder gaan met ons te focussen op positieve dingen? Goed idee?!

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

Tekst

2 gedachtes over “Is de oorzaak van fibromyalgie nu echt gevonden?

 1. Ook ik heb de diverse artikelen gelezen en heb er met een aantal artsen en specialisten daarover gesproken. En iedereen zei: ‘Het is vervelend dat telkens zulke artikelen verschijnen, want wederom worden mensen met fibromyalgie op het verkeerde been gezet. Télkens opnieuw de verhalen dat wetenschappers het wiel weer hebben uitgevonden. Niets is minder waar. Er is nog NIETS maar dan ook NIETS zeker van al deze ‘zogenaamde’ onderzoeken.’
  Het klopt ook wel want ik kreeg artikelen onder mijn neus, dat het aan de hersenen lag, daarna de bloedvaten, dan weer lag het aan ons voedsel, en telkens was er weer iets anders. Het LUMC zou ook al een onderzoek zijn begonnen. Ik heb dus even een mail gestuurd, maar tot op heden (nog) geen bevestiging gekregen dat ze ook maar érgens mee bezig zijn.
  Dus ik wacht wel af wat er komt. Ondertussen probeer ik een positief mens te zijn en ik weet dat dit mijn pijn en ongemakken verzacht.
  groetjes
  Huub Fest
  http://www.huubsfibromyalgiesite.nl
  http://www.facebook.com/huubsfibromyalgiesite

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.