De invloed van koffie bij fibromyalgie

Ik hou van koffie. De smaak, de warmte, de verschillende vormen, het sociale ervan. En de cafeïne. Ik krijg namelijk nog steeds iedere dag een moeilijk moment rond een uur of 3/4 in de middag (ook om 6/7 in de avond maar dan laat ik het) Dus wanneer ik dan even rustig ga zitten en een kopje koffie drink zorgt dat er vaak voor dat ik daarna toch weer verder kan.

img_20160930_112416

Voor mij is koffie dus echt een uitkomst op zo’n moment. Maar nu hoor je ook regelmatig verschillende nadelen van het drinken van koffie, helemaal voor mensen met fibromyalgie. Ik ben hiernaar opzoek gegaan en zal proberen jullie er wat meer over te vertellen.

Helaas is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan en eigenlijk geen wetenschappelijk bewijs voor te vinden. Wat wel vaak vertelt wordt is welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden met fibromyalgie; oa. koffie, chocola, veel thee, frisdrank en energiedrankjes. Ik ga er vanuit dat de cafeïne hiervan de oorzaak is. Chocola en thee bevatten namelijk ook cafeïne! Die laatste twee (frisdrank en energiedrankjes) zou ik al-tijd vermijden.

De nadelige effecten benoemen ze als

  • meer pijn
  • slaapproblemen
  • angst/depressie
  • rusteloosheid

Maar omdat cafeine een stimulant is, is het in kleine mate (1 a 2 kopjes in de ochtend/middag) wel weer voordelig. Een kleine dosis zou hierbij geen effect hebben op de klachten bij fibromyalgie, maar een hogere (meer dan 4 kopjes per dag) zou de symptomen kunnen verergeren. Dat is iets waar je dus zelf achter zou moeten komen, door wanneer je hier boven zit langzaam af te bouwen naar minder dan 4 kopjes op een dag. En het liefst alleen in de ochtend en middag.

Waar wél meer informatie over te vinden is, is het excessief cafeïne gebruik in het algemeen. We praten dan weer over meer dan 4 kopjes op een dag. Dit staat dus los van fibromyalgie, maar toch komt het veel overeen.

Nadelige effecten van teveel cafeïne kunnen namelijk zijn

  • PDS (prikkelbare darm syndroom) klachten kunnen erger worden. Zie je ook veel bij fibromyalgie.
  • osteoporose (waarschijnlijk doordat cafeïne de opname van calcium in de darmen blokkeert)
  • slaapproblemen en rusteloosheid
  • depressie/angst

 

Ik zou zeggen: geniet, maar drink met mate!

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

Bron 1, 2, 3, 4

2 gedachtes over “De invloed van koffie bij fibromyalgie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.