Verschillende therapieën bij fibromyalgie

De medische wereld is echt enorm en wanneer je net een diagnose als fibromyalgie hebt gekregen kan dat eerder vervelend dan fijn zijn. Ik had echt het gevoel te verdrinken in keuzes. Wat moet je nou doen?

Achteraf is het enige wat ik kan zeggen; uitvogelen wat voor jou werkt. Want het is wel heel handig om op te zoeken waar mensen goede ervaringen mee hebben, maar uiteindelijk heb je aan die succesverhalen zelf niet zoveel. Het kan je misschien alleen helpen kiezen of je iets wel/niet wilt proberen.

IMG_7872

 

Ik zou me daarom ook niet zo focussen op wat een bepaalde therapie bij andere mensen heeft gedaan. Maar meer kijken naar wat jij graag wilt dat het doet, wat je daarvoor wilt doen en wat deskundige daarover zeggen. Gewoon om even een beeld te geven heb ik wat keuzes op een rijtje gezet. Wat zijn de voor- en nadelen, wat moet je er voorover hebben etc.

Hydrotherapie

Warm water is altijd bevorderlijk voor pijn. Bewegen ook. Maar bewegen met pijn is niet altijd even makkelijk en fijn. Door therapie te volgen in een speciaal verwarmd zwembad is het makkelijker om te beginnen met bewegen. Dit wordt soms gebruikt om de conditie wat op de bouwen voor men met een trainingsprogramma begint, maar er zijn ook veel mensen die merken dat zo’n wekelijkse sessie een fijne uitwerking heeft op hun lichaam en dit gewoon standaard doen.

+ laagdrempelig  + contact met anderen  + invloed is snel voelbaar  – wekelijks/meerdere keren per week te volgen  + verbetering conditie/alledaagse leven

 

Acupunctuur

Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar acupunctuur wordt wel best veel gebruikt bij pijnbestrijding. Het idee heeft mij altijd tegen gestaan, ik ben daarom eerst andere dingen gaan proberen en op dit moment heb ik niet het idee dat ik hier nog zoveel uit kan halen. In ieder geval niet genoeg om de energie die je erin moet steken eruit te halen. Maar het is natuurlijk wel iets om een keer te kunnen proberen! Bij de F.E.S zijn hier bijvoorbeeld ook lezingen over gegeven, door iemand die ervaring heeft met acupunctuur bij fibromyalgie.

+ eens in de paar weken  – pijnlijk  + symptoomvermindering  – kosten

 

Fysiotherapie

Ha, dit is wel mijn domein! Ik heb zelf een aantal jaar geleden mijn conditie heel erg opgekrikt met fysiotherapie en fitness bij de fysio. De pijn werd er niet minder van, maar mijn dagelijks leven verbeterde. Ik voelde me toen al een heel stuk fitter, en ben dit in de loop der jaren zelf gaan verbeteren. De fysiotherapeut heeft mij het goede zetje gegeven, tips meegegeven en op een goede manier gepusht, zodat ik zelf mijn conditie kon verbeteren. Je moet niet verwachten op de behandelbank te gaan liggen en de therapeut jou beter te laten maken, nee je zal zelf aan de slag moeten! En een fysiotherapeut kan je daarbij het beste coachen.

+ betere kwaliteit van leven  – heeft tijd nodig  – kosten  + verbetering algehele conditie  + symptoomvermindering

 

Ergotherapie

Daar waar de fysiotherapeut je kan helpen bij het verbeteren van je algehele conditie, kan de ergotherapeut meer helpen bij kleine problemen in het dagelijkse leven. Voor dingen waar je bij het werk of huishouden bijvoorbeeld tegenaan loopt hebben zij vaak hele goede tips. Dit zal er niet voor zorgen dat de vermoeidheid of pijn verdwijnt, helaas, maar kan misschien wel helpen om extra pijn door huishoudelijke klusjes te voorkomen. Of ervoor te zorgen dat je minder hulp daarbij nodig hebt.

+ betere kwaliteit van leven  + minder hulp nodig  – geen verschil in pijn

 

Zelf ben ik hier helemaal niet meer mee bezig. Wel geweest hoor, maar ik geloof niet dat het op dit moment voor mij nog meerwaarde zou hebben. Het kost je namelijk heel veel tijd en energie, je moet iets ook voor een langere tijd proberen om een goed beeld te krijgen van wat het doet, en daarbij de afweging maken of het je genoeg oplevert. Maar ik snap je helemaal als je dat wilt proberen. Want we hopen allemaal wel op ‘iets’ waardoor de fibromyalgie wat minder invloed op ons leven heeft. En zonder proberen gaan we dat natuurlijk niet vinden! Mocht je echt op zoek zijn naar dingen om de pijn te verminderen, dan heb je misschien meer aan deze blog.

Om dit artikel helemaal compleet te maken ben ik op zoek naar jullie ervaringen en aanvullingen! Dus deel dit vooral met ons in de comments :)

 

TWITTER INSTAGRAM BLOGLOVIN

4 gedachtes over “Verschillende therapieën bij fibromyalgie

  1. Voeding voeding voeding!! Zoek een goede kPNI therapeut, ga met diegene bezig met supplementen en je voeding en je pakt tenminste de oorzaak aan ipv de symptomen

    Like

  2. Hey goed artikel, ik ben ook van mening dat ieder voor zich best kan uitmaken wat wel of niet goed is voor haar of hem. Wat bij mij het beste werkt om me toch redelijk te voelen, simpel geen stress. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar de impact van stress op mijn lichaam voel ik echt wel. Gr Linda

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.