Al van kleins af aan krijg je mee dat je voldoende groente moet eten. En vast niet iedereen is daar altijd blij mee geweest.. Ik kan het me helemaal voorstellen! Een groot stuk vlees met lekker veel aardappeltjes klinkt ook veel aantrekkelijker als je echt grote honger hebt. Maar toch zijn die groentes zo belangrijk..
Een paar redenen waarom je ze níet over zou moeten slaan:
- groente bevat veel vezels. Goed voor je stoelgang en een verzadigd gevoel!
- ze bevatten weinig calorieën (mocht je daar op letten)
- maar juist wel lekker veel eiwitten!
- ze kunnen de kans op kanker verlagen
- en vergeet alle vitamientjes en mineralen niet
Maar goed, als het je echt niet lukt om genoeg groente binnen te krijgen, wat kan je dan doen?
Lunch je liever niet met een salade maar met brood of crackers, beleg deze dan eens met schijfjes komkommer (lekker met kaas en mosterd), radijs (lekker knapperig!), kiemen of rucola. De standaard boterham met kaas of pindakaas is voorbij!
Mijn perfecte oplossing, die ook nog eens in het studentenbudget past, is soepgroente! Jawel. Een zakje kost ongeveer 50 cent en kan je gebruiken om als extra groente door bijvoorbeeld je pastasaus te gooien of in een omelet te gebruiken. Het is handig, snel, goedkoop en maakt je maaltijd een stuk gezonder/meer vullend. Waarom zou je het niet doen!?
’s Avonds op de bank en zin om ergens op te knabbelen? Maak een gezonde snack voor jezelf door wat verschillende groentes (denk aan wortel, komkommer, paprika of radijs) te combineren met een dip op basis van yoghurt of kwark.
Vervang je pasta eens door groente. Courgette kan bijvoorbeeld perfect gebruikt worden in lasagne. Ik vind het héérlijk maar misschien moet je er even aan wennen en heb je het idee dat je niet zo veel gegeten hebt. Tegenwoordig heeft de Albert Heijn ook kant-en-klare pasta van bijvoorbeeld wortel of broccoli in het schap liggen. Het ziet er uit als tagliatelle met een kleurtje dus je kan jezelf gewoon wijs maken dat het pasta is!
Bij borrelhapjes of tapas denk je vooral aan allerlei lekkere dingen die alles behalve gezond zijn, maar ook deze kan je maken met groente als basis. Minder energie en vet, plus weer een extra beetje groenten. Een win-win situatie?
Denk bijvoorbeeld aan: prikkertjes van tomaat met een beetje mozzarella en basilicum, champignons gebakken met knoflook en kruiden, springrolls gevuld met groente en eventueel kip, zelfgemaakte groente chips, geroosterde kikkererwten met kruiden..
Genoeg inspiratie dacht ik zo! Voel je vrij om je eigen tips hieronder te delen :)
Goede, simpele tips. Ik moet ook meer groente eten. Dit gaat al een stuk beter dan maanden terug, meestal is het bij mij gewoon luiheid, dus kant en klare groente snacks zijn wel een goede tip!
LikeLike
Ja dat is heel herkenbaar, je grijpt al snel naar een reep of koek als snack! Is ook veel handiger.. Gelukkig kost het na een tijdje geen moeite meer en zal het een gewoonte worden ;)
LikeLike
Handige tips! Ik moet ook zeker aan mijn groente en fruit inname werken! Voel me altijd zoveel beter wanneer ik zoiets eet in plaats van iets ongezonds.
LikeLike
Thnx voor de Tips!
XxxX
LikeLike
Als vegetariër kan ik dit alleen maar toejuichen. Een hulpmiddel is je bord goed verdelen 2/3 mag best groenten zijn. Stoofpotjes met groenten is ook altijd lekker. Ik zou zeggen voor inspiratie kijk even op mijn instagram healthyveggiefood. Ik wil altijd receptjes doorsturen als je die nodig zou hebben. Groetjes Linda
LikeLike
[…] februari was dit 5 manieren om meer groente binnen te krijgen. Zulke artikelen vind ik altijd heel leuk om te schrijven, het is dus fijn om te zien dat ze ook […]
LikeLike
[…] 5 manieren om meer groente binnen te krijgen […]
LikeLike