Voel ik me gezond?

Slechts één week op school en al zoveel dingen wijzer. Het was heftig, maar o zo leuk. Echt ieder vak is leuk en mega interessant, dus studeren vind ik tot nu toe helemaal niet erg. Ik zou daarom ook geen betere studiekeuze kunnen maken denk ik. Dit is écht iets voor mij. Constant bezig zijn met gezondheid, sport, leren hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, problemen oplossen en noem het maar op. Ik vind het allemaal geweldig. Maar wat nog het meeste indruk heeft gemaakt uit wat ik deze week allemaal heb geleerd is het begrip gezondheid.

Want wat is nou gezondheid? Wij mochten daar al een aantal uur over nadenken. Deze hele periode gaat over ‘hoe normaal wij zijn’. We leren hoe alles in elkaar zit, normaal gesproken. (In de latere periodes gaan we dan natuurlijk leren over wat er allemaal fout kan gaan) Met een bepaald model kan je dan gezondheid bepalen. Ik wil niet te veel over de opleiding praten, maar het is gewoon een perfect voorbeeld. Ook best een eye-opener.

Gezondheid draait niet puur en alleen over het wel of niet hebben van een ziekte/afwijking/syndroom. Naast het medische is ook het psychische en sociale belangrijk. Wat doet bijvoorbeeld het hebben van een ziekte met jou psychisch. En kan je daardoor nog wel volledig functioneren? Je kan daarom niet zeggen dat wanneer je een ziekte hebt je niet meer gezond bent. Of andersom.

Voor iedereen is gezondheid anders en het zou dus zelfs kunnen dat twee personen in dezelfde situatie een andere mening hebben over hun gezondheid. Ikzelf ben er ook nog niet helemaal uit. Op medisch gebied is bij mij lang niet alles zoals het zou moeten zijn, daardoor kan ik ook veel minder dan leeftijdsgenoten en ja, dat doet ook wel wat met me. Ongezond dus? Dat gevoel heb ik lang niet altijd, mede doordat het nu zo goed met me gaat in vergelijking tot 6 jaar geleden. Maar afgelopen week in mijn nieuwe klas heb ik me bijvoorbeeld wel een aantal keer minder fit dan de rest gevoeld. Wel degelijk ziek.

Het puntje functioneren vind ik altijd nog het moeilijkste. Ik voel me niet helemaal evenwaardig. Terwijl ik nu 10x zoveel kan dan in de eerste jaren van mijn middelbare school periode. Gek is dat hé?

Nu heb ik vrijdag weer voor het eerst getraind na de vakantie en man, wat voel ik me ellendig. De pijn is echt niet normaal. Ik voel me heel zwak en heb ondanks dat best zin om morgen naar school te gaan, maar niet om tussen al die fitte klasgenoten te zitten.. Eens kijken hoe dat gaat morgen!

f37aa790df8de74c9b5803cbcc23718b

En vertel; voel jij je gezond?

3 gedachtes over “Voel ik me gezond?

  1. Gezond zijn en gezondheid is een begrip dat iedereen anders invult. Het is inderdaad niet omdat je een ziekte hebt dat je niet meer gezond bent. In tegendeel, als je desondanks je ziekte probeert zo gezond mogelijk te leven, is dat gezond bezig zijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.